Collies

Hier gaat van alles komen over collies in het algemeen, tips, gezondheid enz. Bedankt voor het bezoek aan deze site, groetjes van Ria Derks...

Entschema's hond en kat

Entschema's hond en kat

Allereerst de hond; De basisenting bij de hond blijft precies zoals het was, n.l. op de leeftijd van 6 a 7 weken de pupenting (bescherming tegen hondenziekte en parvo). Dan volgt er op ongeveer 9 weken leeftijd de 2e parvo- en de le enting tegen de ziekte van Weil. Daarna komt er nog op een leeftijd van 12 a 13 weken de cocktailenting (bescherming tegen 7 ziektes). Al naar gelang een hond in pension- of naar een gedragscursus gaat komt hier nog de enting tegen kennelhoest bij (neusdruppel, Nobivac KC van Intervet). Daarnaast kan een eigenaar er nog voor kiezen om zijn hond in te laten enten tegen rabiŽs (vakantie buitenland, jachthonden). De rabiŽs enting is sinds een aantal jaren al 3 jaar geldig! Op ongeveer eenjarige leeftijd volgt dan weer de cocktail, eventueel gecombineerd met de kennelhoestenting. Daarna volgt gedurende 2 jaar alleen de enting tegen de ziekte van Weil, eventueel weer aangevuld met de kennelhoestenting. Als de hond 4 jaar is krijgt hij weer de cocktail en de 2 jaren erna weer allťťn de enting tegen de ziekte van Weil, enz.Daarnaast kan dus de kennelhoest- en rabiŽsenting gegeven worden, al naar gelang de noodzaak.

Entschema hond:

 Leeftijd  Pupenting  Weil/parvo  Cocktail  Weil
 6 a 7 weken  x      
 8 a 9 weken    x    
 12 a 13 weken      x  
 1 jaar      x  
 2 jaar        x
 3 jaar        x
 4 jaar      x  
 5 jaar        x
 6 jaar        x
 7 jaar      x  
 8 jaar        x


De entingen bij de kat; De basisenting bestaat uit de cocktail tegen katten- en niesziekte op de leeftijd van 8 a 9 weken en op 12 a 13 weken leeftijd. Op l jarige leeftijd volgt dan nogmaals de cocktail. De 2 jaren erna hoeft alleen geŽnt te worden tegen niesziekte (dus zonder kattenziekte). Na deze 2 entingen volgt weer de cocktail, enzovoorts. Daarnaast is het nog mogelijk om de kat een extra enting tegen niesziekte te geven, nl. de Bordetella enting (Nobivac Bb voor katten). Deze moet jaarlijks herhaald worden. RabiŽs is alleen nodig als de kat meegaat op vakantie naar het buitenland. U moet zich natuurlijk houden aan het Honden- en Kattenbesluit. Hierin staat dat de hond tegen hondenziekte en de kat tegen kattenziekte ingeŽnt moet zijn (minimumeisen). Er worden geen termijnen genoemd over hoelang deze entingen van tevoren gegeven moeten worden. Dat betekent dus dat er bescherming moet zijn volgens het entschema zoals in de bijsluiter van betreffende vaccins is weergegeven. Hopende u met dit schrijven voldoende geÔnformeerd te hebben en natuurlijk bereid uw vragen hierover te beantwoorden, met vriendelijke groeten, P. Morssinkhof Dierenarts van Dierenkliniek De Kempen.

Entschema kat:
 Leeftijd  Katte- en niesziekte  niesziekte
 8 a 9 weken  x  
 12 a 13 weken  x  
 1 jaar  x  
 2 jaar    x
 3 jaar    x
 4 jaar  x  
 5 jaar    x
 6 jaar    x
 7 jaar  x  
 8 jaar    x
 9 jaar    x